Nanna og Per skal have deres første barn til sommer 2021. De Glæder sig rigtig meget. Gennem foråret vil der ligge små opfølgninger på Nanna og Pers forløb her hos Camaniki.

Begge går med mange tanker om graviditeten og det kommende forældreskab. Hvordan bliver det med fødslen og tiden efter med amning og den lille nyfødte. Hvordan bliver vores forhold til vore egne forældre og hvordan ønsker vi egentlig at være som forældre. Og hvordan er det og har været indtil videre som gravid og som kommende forældre i den verden vi har lige nu med en verdensomspændende Pandemi Covid-19.

Det offentlige system har på det fødested i region hovedstaden hvor de skal føde ca 30 min til den enkelte i jordemoderkonsultationerne og måske den første kontakt har været på tlf pga corona. De mange spørgsmål, trænger sig på, men er svære at få stillet. En oplevelse af at det kan være svært at være førstegangsgravide i et system der har sparsomt med tid til den enkelte.

Graviditeten er en fantastisk mulighed for at finde ind til ens egne værdier og mulighed for livstilsændringer, da motivationen har et større mål nu med et kommende barn på vej, end du måske har oplevet tidligere.

Nanna og Per har valgt luksus forløbet hos Camaniki, klinikken for livgivende samtaler og har Malene som jordemoder og coach med hele vejen gennem graviditeten og til tiden efter.

Luksuspakken, der indeholder: tre jordemoderkonsultationer med tid og ro til dem á 1 times varighed.

Fødselsforberedelse og selve forældrerollen med to sessioner á 2½ times varighed, med udgangspunkt i hvor de er og der hvor de skal føde deres barn. Efterfødselssamtalen på ca 1½ time evt i eget hjem, til opfølgende gennemgang af fødslen og mødet med deres barn samt ammehjælp ved behov.

To coachsamtaler som Nanna og Per har valgt at lade Nanna benytte. De har også mulighed for at tilkøbe yderligere jordemoderkonsultationer, coachingsamtaler ved behov. De kan også altid ringe med stort og småt i den åbne tlf tid jeg har hver uge.

Første jordemoderkonsultation

Jeg har første samtale med Nanna og Per over tlf. Vi kommer her rundt om mange spørgsmål fra begge og afklare forventninger og ønsker til det kommende forløb. Vi aftaler en konsultation i parrets hjem i Nanna´s graviditetsuge 19+, pga covid-19 er det en forudsætning at parret er raske og jeg benytter værnemidler, afstand og rigeligt håndsprit.

Parret byder velkommen i deres hjem og deres to hunde skal lige acceptere hende den fremmede med jordemodertasken. Efter 5 min er alt fint.

En times tid og en god samtale senere, hvor der er lyttet til barnet og alt ser så fint ud. Mange emner har været vent og Per er lidt overvældet og utrolig glad for samtalen med de svar og muligheder han nu ser i det. Hvor kan jeg som kommende førstegangs far søge god viden. Hvordan kan jeg støtte Nanna bedst og samtidig have plads til mig selv og meget mere.

Nanna og Per oplever at blive mødt som et par der er på vej til at blive forældre. Og derfor er begge parter vigtige i denne udvikling og samtalerne i graviditeten.

Vi aftaler resten af forløbet med konsultationer, fødselsforberedelse i klinikken og at coachsamtalerne for Nanna skal være ”Walk & Talk” samtaler omkring fokus på at minimere vægtøgningen i graviditeten. Vægten har tidligere fyldt lidt for Nanna og hun ved at hendes BMI er højere end gennemsnittet. Derfor ønsker hun at fokusere på dette. Samtidig aftaler vi, at jeg må kombinere det jordemoderfaglige omkring hendes fokus til coachsamtalen, fordi det ikke må handle om en reel”slankekur” som gravid.  Det er Nanna helt med på. Næste møde er således om ca to uger til en”Walk & Talk ” samtale.

Første Walk &Talk

Walk &Talk fungerer lidt som en coachingsamtale med større mulighed for at tænke frit, samtidig med du er ude i naturen og får indput på anden vis end hvis du sad overfor en coach.

Første Walk and Talk foregå i Nanna´s gravidites uge 21. Fokus for samtalen har Nanna selv valgt, til at have et fokus på at minimere vægtøgningen igennem graviditeten. Forude for samtalen har Nanna fået til opgave at tænke over 3 ting der ved mindst ændring i f.eks hendes livstil kan gøre den største forskel.

Nanna har meget på hjertet, men accepterer lidt afbrydelse i talestrømmen. Nanna kommer omkring egne tidligere måder at tilgå problematikken på, samt andre mulige steder at hente erfaringer fra, til at håndtere noget som kan være svært. Her kommer vi rundt om hvad der fungere af f.eks ændringer i kosten for hende og hvilke motionsvaner hun gerne vil fremme og gøre mere ud af. Igen falder snakken på den svære tid vi alle lever i med Covid-19 som en betingelse lige nu. Noget vi ikke kan ændre på. Det vi alle kan, er at arbejde med vores mindset i forhold til at se muligheder fremfor begrænsninger. Det er Nanna rigtig god til.

Det viser sig der er flere i hendes netværk som kan hjælpe hende undervejs som en slags motivation og støtte. Gennem den ca 1½ times lange samtale kommer Nanna selv frem til de mål og delmål hun ønsker at tage med sig. Guidet med små og store spørgsmål fra mig.

Nannas egen tilbagemelding på Walk and Talk: Jeg havde rigtig stor gavn heraf, fik nogle gode spørgsmål som fik mig til at reflektere og komme frem til noget for mig brugbart.

Vi aftaler ny Walk and Talk om tre uger .  Inden da har Nanna mulighed for at skrive til Malene ved behov.